Eten wat de pot schaft

Ik herinner me dat ik als kind alles moesten leren eten, ook als ik het niet lekker vond: spruitjes, kool, gortepap, rijst, tomaten, vis, noem maar op. Herken je dat? Dat gold ook voor mijn broers en zussen. Aten we niet door, zaten we te prakken en schuiven met dat spul, dan moesten we op de wenteltrap zitten tot het bordje leeg was.

We hebben wel eens alle vijf op die trap gezeten: elk op een kale tree, met een bord koud eten op knokige knietjes. Dan schoven we tegen heug en meug kleine hapjes naar binnen, soms kokhalzend. We hebben het wel eens stiekem door de wc gespoeld of door het raam gegooid. We snapten niet hoe onze ouders daar achter kwamen!

Dat klinkt heftig misschien, laat ik je verzekeren dat het meestal heel gezellig was aan tafel hoor! Ik heb heel warme herinneringen aan thuis en mijn moeder kon goed koken.

Maar er waren momenten in mijn jeugd dat ik leerde om mezelf soms te voeden met koud en onsmakelijk eten. En dat bedoel ik ook in overdrachtelijke zin: ik werkte op plaatsen waar ik niet gelukkig was. Anderen bepaalden hoe ik mijn werk moest doen, voor wie en met wie. En daarmee zette ik mijzelf daarmee nog steeds op de trap, met een bordje eten dat door anderen was opgeschept.

Zo heb ik uitdagingen en lessen gehad net als ieder ander. Soms was het stikken of slikken. Momenten van confrontaties, moeilijke situaties met geringe kans van slagen en weinig persoonlijke bevrediging. Zelden zoete toetjes als het ware. Ik leerde overal voedingswaarde in te vinden en uit te halen, ook al was het zuur of bitter. En dan troostte ik me daarna met koek en snoep…

Levenslessen zijn voor mij ook een vorm van voeding. Lang heb ik me verzet tegen de vorm waarin ze werden aangeboden. Maar werd het niet eens tijd voor verandering?

Ik ga de levenslessen niet meer kokhalzend naar binnen werken en verteren: geen koude wenteltrap, geen koude hap meer voor mij. Zuivere voeding met èchte voedingswaarde waar mijn lijf blij mee is. En ook werk doen op een plek met veel persoonlijke waardering en vrijheid, goede contacten, warmte, groei.

Kan je daar op reageren? Wil je vertellen wat voeding voor jou betekent, welke voeding is bijzonder voor je en waarom?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: