Voel jij je gesteund?

Iemand vertelde me dat haar man voor de zoveelste keer een poging deed om af te slanken. En ze betrapt zichzelf op de gedachte:”Dat zal wel weer niet lukken.”

We spraken er even over. Hoe gemakkelijk is het om elkaar tegen te houden, te demotiveren, te ontmoedigen! Ze moest zichzelf steeds weer corrigeren in haar gedachten en haar uitlatingen. Ze wilde echt dat het hem zou lukken, dat hij zich goed zou voelen over zichzelf, want ze hield van hem.

Maar we zijn zó gewend om te reageren op basis van vroegere ervaringen. Het is als een automatische piloot voor routinehandelingen waarmee je energie spaart. Maar het kan tegen je werken als je een nieuwe kant op wilt of als je partner een nieuwe start maakt.

En goed voorbeeld daarvan hoorde ik van een man uit Wales. Hij had aan den lijve ervaren hoe demotiverend je omgeving kan zijn. Ik weet niet of je wel eens in Wales bent geweest, of je bekend bent met de mooie, maar ook de deprimerende kanten van een leven in Wales. Het is heel wat anders om er als toerist te komen dan om er geboren te worden. Hij kwam uit de werkende klasse van ambachtslieden.

“Je overgrootvader was een arbeider, je opa was een arbeider, je vader was een arbeider en jij wordt ook een arbeider” was het motto. In het familiebedrijf hingen foto’s aan de wand van medewerkers die opvielen door hun gedrag, mening of ambitie. Die waren het mikpunt van spot. Op die manier werden mensen klein gehouden, op hun plaats gezet, terecht gewezen.

Hij werkte -natuurlijk- in het familiebedrijf maar wilde meer in zijn leven. Hij kon amper de eindjes aan elkaar knopen en zocht naar een manier om meer te verdienen. Hij zag een kans met Herbalife. Toen hij sprak over zijn plannen voor de toekomst, hing de familie zijn foto aan de wand als een weinig subtiele waarschuwing dat hij zich moest aanpassen aan de norm. En dat waren dan de mensen die van hem hielden, zijn eigen familie. Je zou toch denken dat zij hem zouden steunen!

Het kan dus erg lastig zijn om met (familie-)tradities te breken en nieuwe condities te creëren voor je eigen groei en ontplooiing.

Je ontwikkelen, maar ook nieuwe eetgewoontes aanleren, alles is mogelijk. Door trouw te zijn aan jezelf, jezelf een doel te stellen en elke gedachte aan mislukking tegen het licht te houden of het je eigen stemmetje is of die van je omgeving. Ik zoek bijvoorbeeld lichtende voorbeelden om me door te laten inspireren. Mensen die ik bewonder, die een voorbeeld voor me zijn. Dat kunnen mensen zijn in mijn eigen omgeving of hoofdpersonen uit boeken en film. Soms ontmoet ik nieuwe mensen of ik maak kennis met een bedrijf dat me qua stijl en uitstraling aanspreekt. Voor mij is dat o.a. het bedrijf en de collega’s van Herbalife.

Die man uit Wales is het trouwens gelukt. Door zijn verhaal te delen inspireerde hij een grote zaal vol mensen! En ik hoop jullie een hart onder de riem te steken met deze blog.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: