Waarom eten we eigenlijk?

Mijn moeder zei: eten doe je thuis, niet op straat. Zij vond dat namelijk asociaal. Maar als ik nu op straat loop dan zie ik overal en altijd mensen eten. Op loopafstand is er in onze directe woonomgeving altijd iets te eten. Een snackbar, broodjeszaak, pizzeria, viskraam, het tankstation, wagens met Vietnamese loempia’s of ijs, AH-to-go, snoep/snack/frisdrankautomaat.

Maar waarom eten we eigenlijk, heb je je dat wel eens afgevraagd?

Omdat het lekker is, omdat mijn maag rammelt, omdat het etenstijd is, omdat het zo gezellig is, ik heb gewoon trek, als ik eten zie dan ga ik voor de bijl, ik ben nu eenmaal een zoetekauw.

Maar even serieus, waarom eten wij?

Allereerst omdat ons lichaam voedsel nodig heeft om te groeien en regenereren.

Idealiter bestaat ons voedsel uit koolhydraten (50%), eiwitten (30%) en vetten (20%), vitaminen, mineralen, sporenelementen èn water, alles in de juiste verhoudingen. Daarmee kan een gezonde cel zich vernieuwen. En dan is de kopie van de cel ook weer een gezonde cel die 100% functioneert.

Maar wat als de verhoudingen niet kloppen, als we meer koolhydraten eten dan we kunnen verbranden, te weinig eiwitten eten, als we foliumzuur, vitamine D of  ijzer te weinig binnen krijgen en bv teveel natriumzout,  wat heeft dat voor gevolgen?

Denk maar eens aan het maken van metselspecie om de stenen van een huis bij elkaar te houden. De verhoudingen tussen water, cement, zand en grind komen erg precies. Te veel van het een, te weinig van het ander kan een muur doen instorten. Zo is het ook met onze voeding.

De levensduur van lichaamscellen varieert, maar in 7 jaar zijn al onze cellen minstens 1 keer vernieuwd. Kan je je voorstellen wat er gebeurt als je een gebrekkige kopie van een origineel maakt? En als je dat nog eens 6 keer doet? Misschien begrijp je dan dat de gebreken in ons lichaam zich openbaren na ons 40-ste levensjaar. Dat we ‘zwembandjes’ krijgen, bierbuiken, overgewicht, minder energie, opvliegers, hoofdpijn of andere lichamelijke klachten.

Er is een meetbaar en merkbaar verschil tussen voedsel en voeding.

Het goede nieuws is dat ons lichaam kan herstellen zodra het weer de juiste voeding krijgt. Het herstellend vermogen van de mens is wonderlijk groot! Het haar gaat weer glanzen, de huid wordt glad en zuiver, kleine en grote ongemakken kunnen verdwijnen, het lichaam komt in balans en in vorm. Daardoor zitten we beter in ons vel, we zijn optimistischer en energieker, we stralen van gezondheid.

Ik heb dat zelf gemerkt toen ik mijn voeding ging verbeteren: 13 kg vet kwijt, meer energie, soepeler bewegen en een opgeruimd humeur. Nu is het een kwestie van onderhoud. En niet met een dieet maar met het aanvullen van mijn dagelijkse voeding. Net als het dragen van veiligheidsgordels in de auto zorgt het voor dagelijkse bescherming op mijn pad.

Meer weten? Reageer op de blog of via:

http://annemiekwever.coach4everybody.nl

https://twitter.com/#!/123herbalife

a.m.wever@hotmail.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: